Vodeni kreveti

Postoje dva osnovna tipa vodenih kreveta: sa čvrstim okvirom i bez čvrstog okvira.


Vodeni krevet sa čvrstim okvirom sastoji se od madraca punjenog vodom koji je smješten unutar pravokutnog drvenog okvira i drvene podnice na postolju. U postolju se mogu nalaziti ladice za posteljinu i slično. Okviri mogu biti dekorativni ili sa uzglavljem. Vodeni kreveti bez čvrstog okvira se sastoje od madraca punjenog vodom koji se nalazi u okviru od čvrste pjene, zatvoren unutar platnene presvlake koja stoji na postolju.

Time se želi postići da krevet izgleda kao klasični krevet dizajniran za postojeću spavaonicu. Postolje obično izgleda kao klasični okvir kreveta koji se postavlja na metalni čvrsti okvir.

Raniji vodeni madraci i mnogi jeftiniji vodeni kreveti imaju samo jedan odjeljak sa vodom. Prilikom pomicanja vodene mase kod takvog kreveta može se primjetiti značajno pomicanje čitavog kreveta. Noviji modeli vodenih kreveta koriste razne metode za sprečavanje pomicanja kreveta kao što su spojeni vodeni odjeljci ili posebna vlakna. Skuplji vodeni kreveti gotovo da i nemaju gibanja zahvaljujući tome što koriste povezane zračne i vodene komore.


Vodeni kreveti obično su grijani. Temperatura se kontrolira termostatom i može se namjestiti po želji, ali najčešće se postavlja na 30C što je približno jednako temperaturi ljudskog tijela.